Smaakvolle zomerse BBQ op zondag 4 augustus 2024

Over

Fleur Amouzou is een voormalige verpleegster, die geboren en getogen is in Togo.

 

Ik heb 7 jaar in mijn land gewerkt als vroedvrouw. Toen ik als vroedvrouw werkzaam was heb ik heel wat mooie bevallingen meegemaakt, maar ook bevallingen die niet zo rooskleurig verliepen. In Togo zijn helaas niet alle geschikte middelen aanwezig om voor een geslaagde bevalling te zorgen.

 

De omstandigheden zijn hard en zorgen ervoor dat veel bevallingen voor veel moeders en vroedvrouwen veel moeilijker verlopen dan in deze modernere tijden zou mogen worden verwacht. Ik heb het dikwijls heel moeilijk gehad om hiermee om te gaan.

 

Als er zich complicaties bij de bevalling voordoen is het dikwijls heel moeilijk om naar een ziekenhuis te gaan want alle ziekenhuizen liggen ver weg van de dorpen en doorgaans is er ook geen gemakkelijk vervoermiddel om daar te geraken.

 

Bekijk hier de statuten van VZW Togo Child

In de dorpen zelf zijn er nauwelijks bedden voor de moeders die moeten bevallen. Zelfs als kinderen gezond worden geboren zijn de omstandigheden moeilijk omdat ze bv. hun moeder verliezen bij de bevalling. Deze kinderen hebben vanaf hun geboorte geen thuis om naar toe te gaan of iemand die voor hen kan zorgen. Soms verliezen ook de moeders hun kind(eren) bij de bevalling en moeten ze alle kosten betalen en moeten ze zelf voor alles zorgen. Toen ik met al deze ervaringen naar België ben gekomen besefte ik dat ik hier iets moest aan doen.

 

Mijn grote droom is dan ook om een weeshuis te bouwen voor al deze kinderen die niet weten waar ze naar toe kunnen. Want elke kind heeft recht op een huis, een thuis en een invulling van zijn of haar basisbehoeftes. Dit is belangrijk voor de groei en de toekomst van het kind maar ook voor de toekomst van het land. Sommige kinderen dromen in België om later iets te worden, maar de meeste kinderen in Togo dromen om een thuis te hebben waar ze tijdens hun kindertijd zorgeloos kunnen leven. In België heb je veel oplossingen maar dat bestaat in Togo niet, en wat er bestaat is heel beperkt. Wij proberen reeds 23 jaar om elke dag brood te geven aan mensen zodat ze niet verhongeren. Hoewel dit ook voor ons niet makkelijk is proberen wij zo vrijgevig mogelijk te zijn en de mensen te helpen waar het kan. 

 

Door deze jarenlange inspanningen zijn wij daardoor ook op zoek naar nieuwe partners, sponsors, vrijwilligers en financiële middelen zodat wij ons werk van barmhartigheid kunnen verderzetten.

 

Afhalen van kledij en speelgoed binnen een straal van 25km, hulp om spullen te vervoeren,... zijn slechts een aantal voorbeelden van wat we doen om ook de kinderen in Togo een menswaardiger bestaan te kunnen geven.